Ziua voluntarului aiudean

Asociatia “Bunici si Nepoti” in parteneriat cu Primaria si Consiliul local Aiud, BUSINESS ADVISER si STIRIALBA.RO a organizat astazi, 10 august, ZIUA VOLUNTARULUI AIUDEAN avand motto-ul: Voluntar poate fi oricine!

Presedintele Asociatiei “Bunici si Nepoti” domnul Radu Calin, in calitate de organizator al “Zilei voluntarului aiudean”, a primit invitatii intr-o atmosfera deosebita, deschizand programul evenimentului prin cuvinte bine alese care ar fi putut determina pe oricine sa devina voluntar si sa creada in valorile adevarate ale vietii. A formulat ce crede dansul ca inseamna voluntariat si anume: Voluntariatul este activitatea desfaşurata de persoane fizice din proprie vointa in beneficiul unei alte persoane, in beneficiul unui grup, al comunitatii sau al societatii in general, fara ca persoana care desfaşoara activitatea sa fie remunerata pentru activitatea depusa, exceptie facand decontarea cheltuielilor legate de activitatea desfaşurata.

Presedintele asociatiei spunea ca i-si doreste sa promoveze conceptul, practicii voluntariatului prin cresterea profilului voluntarilor in comunitate si valorificarea potentialului uman existent la nivelul fiecarei comunitati si ca doreste sa creeze un mediu informational online in vederea dezvoltarii oportunitatilor de implicare a tinerilor in cadrul activitatilor derulate de catre structurile asociative din cadrul comunitatii Aiudene.

Sa dat cuvantul apoi celor invitati, din partea DSP Alba a luat cuvantul domnul doctor Butnaru Anton, care a realizat extrem de bine o prezentare a influentei pe care o are voluntariatul in medicina. Potrivit reprezentantului DSP Alba foarte important este programul de asistenta sociala a studentilor, educatia formarea de abilitati si responsabilitatea pe care trebuie sa o dobandeasca un tanar doritor de a face parte dintr-o echipa medicala. Un om se formeaza atat in familie cat si la scoala, asa ca nu trebuie neglijata nici o latura a vietii sociale: “voluntariatul reprezinta iubirea in miscare, reprezinta compasiune, dragoste adevarata”. A mai sublinitat faptul ca trebuiesc facute implicand voluntarii, campanii de vaccinare si informare, de prevenire a diferitelor boli (HIV, SIDA, cancerul de san, etc), a spus domnul doctor Butnaru Anton.

Din partea Politiei Romane s-a prezentat doamna Fulgusoara Enache , inspector principal din cadrul IPJ Alba. Aceasta a dorit sa ne aminteasca vorbele pline de intelepciune ale lui Nicolae Iorga care spunea ca voluntarii nu sunt platiti nu pentru ca nu au nevoie, ci pentru ca faptele lor au o valoare inestimabila. A amintit implicarea politiei si a catorva zeci de voluntari de la Universitatea 1 Decembrie de la facultatiile de drept, asistenta sociala si sociologie in actiuni de prevenire si combatere a criminalitatii si culegere de date. Doamna inspector a generat in fiecare dintre noi un respect deosebit fata de institutia pe care o reprezinta si ne-a ajutat sa facem apel la spiritul civic pe care fiecare dintre noi trebuie sa il dezvoltam.

Jandarmeria Romana a fost reprezentata de catre domnul Jurcovet Cosmin, Maior. Purtatorul de cuvant a declarat urmatoarele: “Suntem nevoiti sa combatem violenta cu violenta!”. Acesta a mai adaugat un aspect delicat, acela ca actiunile de voluntariat se regasesc intr-o mica masura in aria dansului de activitate. Domnul Jurcovet a amintit de implicarile institutiei pe care o reprezinta, in ajutorul dat la inundatii, alunecari de teren, consolidari de drumuri abrupte, salvari de persoane din zone dificile si multe altele. Acesta a considerat necesar sa extrapoleze, alegand sa vorbeasca in continuare despre numarul unic european de urgenta (112) folosit de unele persoane abuziv.

Reprezentantul de la Crucea Rosie Alba a fost Adrian Dusa, cel mai tanar director al unei filiale de Cruce Roşie din Romania, din cele 47, si-a inceput activitatea ca voluntar, dupa cativa ani participand la un concurs pentru postul pe care il ocupa azi.  Crucea Rosie Romana este cea mai veche si cea mai prestigioasa organizatie neguvernamentala, auxiliara autoritatilor publice in domeniul umanitar, facand de nenumarate ori dovada faptului ca isi merita statutul recunoscut la nivel national si international. Anul acesta implinind 137 de ani, acesta a spus ca 98% din actiunile Crucii Rosii, reprezinta voluntariat. Pentru inceput acesta a relatat povestea care a dat curs mai apoi traditiei pe care o are acum organizatia.  Astfel, aflam ca Miscarea Internationala de Crucea Rosie si Semiluna Rosie s-a nascut la initiativa unui om de afaceri elvetian, Henry Dunant in anul 1859, dupa una dintre cele mai sangeroase batalii ale secolului, Batalia de la Solferino. Dunant a atras atentia lumii asupra necesitatii de a infiinta societati de ajutor si de a promova un acord international cu privire la ajutorarea ranitilor si la persoanele care ii ingrijesc.

Dragos Zaharia, reprezentantul in consiliul director al Federatiei Volum a prezentat faptul ca in Romania sunt peste 70.000 de asociatii/ong din care 20.000 fac actiuni de voluntariat, mai departe prezentand slide-urile pe care le aveti in video.

in cadrul evenimentului Ziua Voluntarului Aiudean a fost invitat si a luat parte si Dorin Serdean, viceprimarul municipiului Alba Iulia. Acesta a multumit pentru invitatia primita si a felicitat pe toti cei prezenti si nu numai pentru interesul de care dau dovada chiar si atunci cand situatia face apel doar la altruism. Potrivit acestuia “a te darui pleaca de la tine spre exterior” si a continuat facand o paralela cu faptele Maicii Tereza, o calugarita catolica. Maica Tereza a fondat ordinul Misionarii Caritatii in India anului 1950 si timp de peste 45 de ani a ingrijit saracii, bolnavii, orfanii si muribunzii in mai multe tari. Povestea captivanta si mentiunile la obiect ale viceprimarului Dorin Serdean s-au incheiat prin urmatoarea remarca: “adevarata bucurie este aceea a darui!”.

Asociatia “Casa Nadejdei” din Aiud a fost reprezentata de catre Ciprian Bogdan. Asociatia s-a infiintat in anul 2004, ca urmare a nevoii de sprijinire reala a persoanelor aflate in situatii de saracie extrema şi a nevoii de integrare socio-educationala a acestora. Ciprian Bogdan marturiseste faptul ca modelul sau in viata este reprezentat de Martin Luther King (pastor baptist nord-american, activist politic, cunoscut mai ales ca luptator pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare din Statele Unite ale Americii). Astfel, Ciprin Bogdan sustine la randul sau ca “nimic nu poate schimba mai mult decat inima unui voluntar” si ne indeamna pe toti sa visam. “Casa Nadejdei” sprijina momentan 15 copii sa i-si faca temele si alte activitatii folosindu mai multi voluntary din Aiud si Unirea.

Din partea organizatiei neguvernamentale “Serviciul de Ajutor Maltez – sucursala Aiud” a preluat cuvantul doamna Nagy care ne aduce la cunostiinta faptul ca in anul 1991 Serviciul de Ajutor Maltez in Romania a fost constituit preluand dezideratul major al Ordinului, vechi de peste 900 ani: pastrarea credintei şi ajutorarea nevoiaşilor. Doamna ne-a spus ca activitatea dansilor se desfasoara in 95% cu ajutorul voluntarilor, considerandu-i piatra de temelie a societatii. Calauzit de principiul guvernator al angajamentului onorific al cetatenilor in slujba semenilor lor, SAMR a dezvoltat in 20 ani de fiintare o retea solida şi viabila de servicii sociale. Ca si activitate ni s-au amintit, dintre multe altele, Balul caritabil care este un eveniment ce se organizeaza de la an la an pentru a strange fonduri care sa sustina proiectele aflate in derulare. Reprezentanta organizatiei neguvernamentale “Serviciul de Ajutor Maltez – sucursala Aiud” a finalizat discursul cu o parte din cuvintele Papei Francisc care spunea cam asa:” mergi, sa nu-ti fie teama si slujeste!”.

In final, presedintele Asociatiei”Bunici si Nepoti”, a dat cuvantul domnului Primar Horatiu M. Josan care a spus ca se bucura sa sprijine si sa fie partener cu toti cei care vor sa faca ceva cu adevarat important in a-si ajuta semenii. Acesta a continuat prezentand 2 doamne director care se implica activ in voluntariat de o lunga perioada. Doamna Ciortea, director al Colegiului National <<Titu Maiorescu>> din Aiud: “Am intreprins actiuni de voluntariat la care au luat parte elevi ce asigura pastrarea in bune conditii a curateniei orasului, fapt ce in mod sigur va aduce un avantaj in CV-ul copilului de astazi ce maine va fi posibil angajat. Speram sa fim contactati de Asociatia “Bunici si Nepoti” si vom veni cu placere sa luam parte la diverse actiuni!”. A urmat interventia doamnei Lupsan Constanta, director al scolii <<Ovidiu Hulea>> din Aiud: “Am luat parte in cadrul amplului proiect “scoala Altfel” si am sesizat placerea elevilor de a contribui bunastarii celorlati si entuziasmul total de care dau dovada cand vine vorba de voluntariat. in fiecare saptamana, prin rotatie, fiecare clasa se ocupa de ecologizare, de curatenia din incinta scolii si a spatiului verde aferent. Dorim sa constientizam elevii cu privire la importanta voluntariatului si va multumesc pe aceasta cale pentru invitatia de a lua parte la acest remarcabil eveniment”. Primarul municipiului Aiud a adus multumiri colegilor din echipa primariei, pentru prezenta din aceasta zi, in mod special domnului Alin Florea – sef Birou Comunicare si Relatii Publice. Multumiri i-au fost aduse si doamnei Raluca Stejerean (Maior), dar si doamnei Alexandra Rus (director la Biblioteca Aiud).

Cuvantul de final la avut presedintele Asociatiei”Bunici si Nepoti”, domnul Radu Calin, care a spus ca isi doreste sa faciliteze colaborarea intre diferiti factori locali care pot solutiona probleme locale prin actiune comuna si cu implicarea cetatenilor si voluntarilor deoarece actiunea inceputa azi se adreseaza tuturor persoanelor si grupurilor care au un rol in dezvoltarea comunitatii si anume: organizatiilor societatii civile; institutiile publice; unitatile de invatamant si autoritatile locale dar si simplii cetateni, voluntari activi si potentiali voluntari care doresc sa se implice in comunitate dar nu au gasit cadrul potrivit pentru a face acest lucru.

Privind Motto-ul sub care sa desfasurat aceasta actiune “Voluntar poate fii oricine”,  Voluntariatul reuneste oameni diversi – de varste, categorii sociale si orientari diferite  care sunt uniti de convingerea comuna ca pot produce, impreuna, o schimbare in bine in comunitate. Ei pot fi elevi si studenti, tineri, seniori, angajati , adulti activi, parinti, persoane temporar fara ocupatie si chiar persoane cu handicap.

Nu este nevoie de un contract de un voluntariat cu o asociatie/ong, pentru a fi voluntar e nevoie de spirit civic, de exemplu personal, de a face tu lucrurile fara a mai cere unei institutii sa  faca in locul tau curatenie, de exemplu a mai spus acesta.

Presedintele Asociatiei “Bunici si Nepoti”, a multumint tuturor celor prezenti pentru informatiile valoroase care sau discutat spunand ca asociatia i-si doreste un eveniment anual public pentru toate asociatiile aiudene, pentru a recunoaste si aprecierea munca voluntarilor, demonstrand importanta contributiei acestora la solutionarea problemelor comunitatii, un eveniment construit pe convingerea organizatorilor ca exista in Aiud si in Romania foarte multi oameni care au potentialul sa contribuie la solutionarea creativa a problemelor comunitatii.

Alaturi de acesti oameni implicati activ in societate au luat parte cativa voluntari ai Asociatiei “Bunici si Nepoti” si poate vom urma si noi bunul exemplu al tinerei Savu Simona, Alba Stefania si a lui Maier Teodor…

Fotografii de la eveniment →

1 comentariu

  1. mircea 19/08/2013

    felicitari organizatorilor si tuturor participantilor!
    voluntariatul poate face societatea in care traim, mult mai buna. atata timp cat in aceasta tara mai exista oameni dispusi la munca voluntara in folosul semenilor sai, se pastreaza o sansa de insanatosire a mentalitatii acestui popor!

    Raspunde

Lasa un comentariu