„Te vrem in siguranta”: Jandarmii le-au vorbit elevilor din Cugir despre mentinerea starii de ordine si siguranta in societate

Jandarmeria Alba continua activitatile informativ preventive in unitatile de invatamant. Miercuri, 4 decembrie, incepand cu ora 12.00, la scoala Gimnaziala “Singidava” Cugir, jandarmii au vorbit elevilor, parintilor acestora si cadrelor didactice despre drepturile si obligatiile care le revin, despre modul in care Jandarmeria poate sa garanteze respectarea drepturilor, sa asigure respectarea legii si sa contribuie la mentinerea unei stari de ordine si siguranta, necesare bunei desfasurari a activitatilor cotidiene.

Pornind de la realitatea ca siguranta cetateanului in spatiul public nu este o atributie exclusiva a Jandarmeriei Romane ci este rezultatul unei participari asumate conjugat de catre toti cei care au responsabilitati in acest sens, pe timpul intalnirii a fost evidentiat rolul acestei institutii militare in societate si modul in care jandarmii isi indeplinesc misiunile de asigurare a ordinii si linistii publice.

Totodata, jandarmii i-au instruit pe elevi, parinti si personalul didactic in vederea recunoasterii faptelor antisociale si asupra modului de sesizare a acestora celor in drept, i-au informat asupra celor mai frecvente fapte de natura contraventionala si penala intalnite in scoala si referitor la modul in care minorii pot fi trasi la raspundere din punct de vedere contraventional si penal.

Presedintele asociatiei “Bunici si nepoti”, Calin Radu, a vorbit despre alternativele de petrecere a timpului liber propuse de asociatie tinerilor si varstnicilor. Dansul a scos in evidenta faptul ca discutiile purtate cu elevii pe timpul precedentelor actiuni informative organizate in cadrul campaniei ” Jandarmeria pe intelesul tuturor” au avut ecou si nu au ramas fara rezultat. Pentru acesta, a prezentat diverse obiecte si figurine care au fost realizate in atelierele de constructii, confectii si desen tehnic organizate de asociatie, cu participarea Colegiului Tehnic Aiud si Liceului Tehnologic Agricol “Alexandru Borza” Ciumbrud. Toate creatiile copiilor urmeaza a fi oferite cadou cu ocazia Sarbatorilor de iarna.

Inspectorul scolar Codruta Lodroman a subliniat rolul deosebit de important al familiei si al exemplului personal al parintilor in activitatea de prevenire a delincventei juvenile si le-a recomandat celor prezenti sa disemineze informatiile obtinute in familie si comunitate.

Conducerea scolii a apreciat legatura pe care initiatorii campaniei “Te vrem in siguranta” o creeaza intre autoritati, pe de o parte si comunitatea, formata din scoala, elevi si parinti, pe de alta parte. “Credem ca aceasta campanie, care priveste siguranta in scoli, nu doar a copiilor, ci si a cadrelor didactice si a familiei, constituie un model demn de urmat.Copiii, in a caror educatie trebuie sa se implice toata comunitatea, au nevoie de deschidere si de caldura pe tot parcursul formarii lor, iar campania derulata de Jandarmeria Alba si celelalte autoritati implicate, raspunde perfect acestei nevoi. Apreciem totodata sansa pe care elevii scolii noastre au primit-o gratie acestei campanii, respectiv aceea de a intelege ca orice problema are solutie, atata timp cat exista comunicare cu scoala, familia si autoritatile care vor si pot sa intervina ori de cate ori exista o suferinta”, au precizat reprezentantii scolii.

Viceprimarul orasului Cugir, Horia Rotche, a concluzionat: “datorita teribilismului inerent varstei, multi dintre tineri au tendinta de a cataloga violenta, fie ca e fizica sau verbala, ca fiind un lucru minor. in aceste conditii, astfel de campanii cresc gradul de constientizare al elevilor cu privire la faptele care fac parte din categoria infractiunilor si la consecintele prevazute de lege. De aceea doresc, ca in numele administratiei publice locale si al consiliului local sa multumuesc Jandarmeriei Alba pentru modul in care a organizat la nivelul scolilor din oras o serie de actiuni menite sa contribuie la o mai buna informare a elevilor, privind datoria lor de a respecta legea si de a spune NU violentei si discriminarii. Suntem convinsi ca printr-un parteneriat real intre institutiile publice vom contribui la asanarea climatului social si educativ, nu doar la nivel de institutii de invatamant, ci si la nivel de oras.”

Urmatoarea actiune din cadrul campaniei se va desfasura miercuri, 11 decembrie si va fi adresata elevilor si personalului didactic de la Colegiul Economic “D. P. Martian” Alba Iulia.

Informatii suplimentare

Proiectul informativ “Te vrem in siguranta” se desfasoara la nivel judetean si alaturi de initiatorul acestuia – Jandarmeria Alba – se afla Institutia Prefectului – Judetul Alba, Inspectoratul scolar Judetean Alba, Fundatia Comunitara Alba, Consiliul Judetean al Elevilor si opt primarii (Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Ocna Mures, Sasciori, spring si Zlatna). Scopul comun, asumat de catre toti partenerii implicati in proiect, este acela de a oferi copiilor informatiile care ii pot ajuta sa previna singuri si sa combata orice fel de comportamente violente, discriminatorii si infractionale.

Toti cei interesati de siguranta copiilor in institutiile de invatamant au posibilitatea sa acceseze platforma siguranta.fundatiacomunitaraalba.ro unde sunt postate informatii referitoare la campanie si la derularea acesteia si unde exista facilitatea oferirii unui feed-back prin completarea unui formular. Prin intermediul acestuia si, sub protectia anonimatului, elevii, parintii si cadrele didactice isi vor putea exprima si in scris trairile, dar si problemele care ii framanta. in acest fel, autoritatile, scoala si familia vor putea avea o imagine concreta asupra felului in care se desfasoara viata reala a elevilor si vor sti care sunt masurile pe care trebuie sa le ia, conjugat, pentru diminuarea fenomenelor de violenta si discriminare, precum si a infractionalitatii.

Fotografii de la actiune →

Lasa un comentariu