Campania Jandarmeriei Alba “Te vrem in siguranta”: Eveniment la Liceul Tehnologic Agricol din Ciumbrud, pentru prevenirea violentei scolare

Campania nationala “Jandarmeria pe intelesul tuturor”, demers informativ desfasurat, in judetul Alba, sub sloganul “Te vrem in siguranta”, a continuat miercuri, 16 octombrie, la  Liceul Tehnologic Agricol”Alexandru Borza” din localitatea Ciumbrud.

La eveniment au participat conducerea scolii, cadre didactice si personal administrativ precum si elevi si parinti ai acestora. Inspectoratul scolar  Judetean Alba a fost reprezentat de inspectorul scolar Codruta Lodroman, iar Primaria Municipiului Aiud de seful Biroului Comunicare si Relatii Publice, Alin Florea. Actiunea a avut parte si de prezenta lui Calin Radu, consilier local la Aiud si presedinte al Asociatiei “Bunici si Nepoti”.

Directorul adjunct al liceului, Delia Capalna, a deschis evenimentul subliniind faptul ca “prevenirea violentei scolare, precum si asigurarea protectiei elevilor si a personalului didactic este unul dintre obiectivele majore ale institutiei, de care se preocupa, in egala masura, atat conducerea scolii si consilierul scolar, cat si dirigintii si profesorii. Drept dovada, liceul organizeaza frecvent activitati la orele de orientare si consiliere scolara si exista planuri de masuri, dar si parteneriate cu institutiile care au atributii pe linia asigurarii unui climat de siguranta in scoala”.

In calitatea sa de presedinte al asociatiei “Bunici si nepoti”, Calin Radu le-a vorbit elevilor si parintilor despre alternativele pe care le au la indemana pentru petrecerea timpului liber si prin care cei mici sunt feriti de pericole. in acest sens, a precizat ca asociatia pe care o conduce este initiatoarea unor  cercuri de literatura, desen – pictura, muzica, sport si hand – made la care pot participa, deopotriva, copiii si parintii, si unde acestia isi pot petrece timpul liber intr-un mod util si placut.

Reprezentantii Jandarmeriei Alba au distribuit materialele informative referitoare la modalitatile concrete de prevenire si combatere a violentei in liceu. in acest sens s-a vorbit despre rolul, importanta si locul Jandarmeriei in cadrul fortelor de ordine publica, a fost evidentiata preocuparea institutiei pentru asigurarea unui climat de normalitate pentru elevi si cadre didactice De asemenea, elevii si parintii au fost informati referitor la limitele raspunderii penale a minorului, fiind aduse in discutie faptele de natura penala cel mai frecvent intalnite in cadrul institutiilor de invatamant.

Ca de obicei, echipamentul de interventie al jandarmilor a suscitat interesul copiilor, mai ales ca acesta a fost purtat de un “mascat”. Acesta a explicat elevilor ca jandarmii nu bat ci intervin, a facut diferenta intre bataie si interventie si le-a expus ce fel de pregatire si antrenament trebuie sa urmeze un jandarm pentru a interveni eficient pe timpul unor misiuni cu grad ridicat de risc. Explicatiile nu i-au descurajat pe adolescenti, multi dintre acestia exprimandu-si la final dorinta de a deveni jandarmi.

“Salut pe aceasta cale initiativa Jandarmeriei Alba si a partenerilor sai privind organizarea campaniei cu tema sigurantei in scoli. in calitate de primar, dar si de parinte, acest subiect ma preocupa, asa cum si dezvoltarea invatamantului aiudean si crearea unor conditii optime pentru elevi a fost dintotdeauna un obiectiv prioritar pe care mi l-am asumat si pe care il urmaresc in mod constant in activitatea mea. Copiii nostri au nevoie de noi, de atentia noastra, de indrumare si deschidere, pentru ca altfel nu au cum sa inteleaga ce e bine si ce e rau, ce trebuie sa faca si ce nu. Oricat am fi de ocupati si de preocupati, pentru copiii nostri este absolut necesar sa gasim timp si resurse. Prin aceasta campanie, sunt convins ca elevii vor intelege ca autoritatile locale, jandarmii si scoala sunt aproape de ei, de partea lor. Felicit Jandarmeria Alba pentru o initiativa care influenteaza pozitiv atat comportamentul elevilor, cat si atitudinea adultilor, indiferent de institutia pe care o reprezinta. Pentru ca si familia este o institutie, chiar prima care trebuie sa ia in considerare nevoile si problemele copiilor”, a transmis primarul municipiului Aiud, Mihai Horatiu Josan.

Proiectul informativ “Te vrem in siguranta” se desfasoara la nivel judetean si alaturi de initiatorul acestuia – Jandarmeria Alba –  se afla Institutia Prefectului – Judetul Alba, Inspectoratul scolar Judetean Alba, Fundatia Comunitara Alba, Consiliul Judetean al Elevilor si opt primarii (Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Ocna Mures, Sasciori, spring si Zlatna). Scopul comun, asumat de catre toti partenerii implicati in proiect, este acela de a oferi copiilor informatiile care ii pot ajuta sa previna singuri si sa combata orice fel de comportamente violente, discriminatorii si infractionale.

Toti cei interesati de siguranta copiilor in institutiile de invatamant au posibilitatea sa acceseze platforma siguranta.fundatiacomunitaraalba.ro unde sunt postate informatii referitoare la campanie si la derularea acesteia si unde exista facilitatea oferirii unui  feed-back prin completarea unui formular. Prin intermediul acestuia si, sub protectia anonimatului, elevii, parintii si cadrele didactice isi vor putea exprima si in scris trairile, dar si problemele care ii framanta. in acest fel, autoritatile, scoala si familia vor putea avea o imagine concreta asupra felului in care se desfasoara viata reala a elevilor si vor sti care sunt masurile pe care trebuie sa le ia, conjugat, pentru diminuarea fenomenelor de violenta si discriminare, precum si a infractionalitatii.

Fotografii de la eveniment →

1 comentariu

  1. mihai 03/11/2013

    Utila actiune. Felicitari!

    Raspunde

Lasa un comentariu